• Non ci sono risultati.

3. TYRIMO REZULTATAI

3.7. Hipotezių tikrinimas

H1:Vyrai, užsiėmę fizine veikla vėliau nei moterys užsiėmusios fizine veikla susirgo antro

tipo cukriniu diabetu.

Kad patikrinti šią hipotezę, visų pirma išskiriami tie respondentai, kurie nurodė, kad užsiima fizine veikla. Tada naudojamas Mann-Whitnei kriterijus, nes tikrinamos hipotezės atveju yra dvi populiacijos (vyrai ir moterys). Mann-Whitney testo rezultatai pateikiami 13 lentelėje.

13 lentelė. Sergančių antro tipo cukriniu diabetu fizinio aktyvumo, lyties ir amžiaus, kuomet

susirgo, sąsajos

Kriterijus Rangų vidurkis

p Mann-Whitney U

Vyrai Moterys

Amžius, kuomet buvo diagnozuotas cukrinis

diabetas

18,50 11,75 0,011 40,5

Pagal rangų vidurkių pasiskirstymą galima padaryti išvadą, kad moterys antro tipo cukriniu diabetu susirgo anksčiau nei vyrai. Šis vertinimų rangų vidurkių skirtumas yra statistiškai reikšmingas (p<0,05). Kadangi šiai hipotezei tikrinti buvo naudojami tik tų asmenų, kurie užsiima fizine veikla duomenys, galima teigti, kad vyrai, užsiimantys fizine veikla vėliau nei moterys,

71 54

0 10 20 30 40 50 60 70 80

Normos ribose Virš normos (hiperglikemija)

50 kurios užsiima fizine veikla, susirgo antro tipo cukriniu diabetu. Tyrime iškelta hipotezė pasitvirtino.

H2:Asmenys, sergantys antro tipo diabetu kurių racione daug mėsos ir jų produktų ir

papildomai dedantys druskos anksčiau arba dažniau susirgo diabetu.

Šiai hipotezei patikrinti, visų pirma reikalinga išskirti tuos respondentus, kurie nurodė, kad jų racione yra daug mėsos ir mėsos produktų. Šių respondentų vertinimų atžvilgiu tikslinga naudoti Mann-Whitney testą, nes yra dvi tokių respondentų populiacijos: tie, kurie niekada į maistą nededa papildomai druskos, ir tie, kurie deda, kai, jų nuomone, jos trūksta. Atlikto testo rezultatai pateikti 14 lentelėje.

14 lentelė. Sergančių antro tipo cukriniu diabetu mėsos kiekio racione, papildomo druskos

vartojimo ir amžiaus, kuomet susirgo, sąsajos

Kriterijus Rangų vidurkis p Mann-Whitney U Niekada nededa į maistą papildomai druskos Į maistą deda papildomai druskos Amžius, kuomet buvo

diagnozuotas cukrinis diabetas

37,00 27,25 0,030 324,000

Pagal 14 lentelėje pateiktus testo duomenis galima padaryti išvadą, kad tiems, kurie niekada į maistą papildomai nededa druskos, antro tipo cukrinis diabetas buvo diagnozuotas vėliau nei tiems, kurie į paruoštą maistą deda papildomai druskos. Šis skirtumas yra statistiškai reikšmingas (p<0,05). Kadangi buvo tiriami tik tie respondentai, kurie serga antro tipo cukriniu diabetu, kurie pažymėjo, kad jų raciono pagrindas yra mėsa ir jos produktai, galima padaryti išvadą, kad asmenims, sergantiems antro tipo cukriniu diabetu, kurių racione gausu mėsos ir jos produktų, ir kurie papildomai deda į paruoštą maistą druskos, liga buvo diagnozuota anksčiau nei tiems, kurie į pagamintą maistą papildomai druskos nesideda. Hipotezę H25 pasitvirtino.

H3:Asmenys, sergantys antro tipo cukriniu diabetu, po paskirtos terapinės dietos ir užsiėmę

fizine veikla, bei vartoję daugiau skysčių per dieną, turėjo mažesnį cukraus kiekį kraujyje

Kad patikrinti šią hipotezę, buvo išskirti asmenų, sergančių antro tipo cukriniu diabetu ir užsiimančių fizine veikla, vertinimai. Naudojamas Mann-Whitney kriterijus respondentų, kurių cukraus kiekis kraujyje po paskirtos terapinės dietos nepakito ir kurių padidėjo, atžvilgiu. Mann-Whitney testo rezultatai pateikti 15 lentelėje.

51 15 lentelė. Sergančių antro tipo cukriniu diabetu fizinio aktyvumo, suvartojamo vandens kiekio ir

cukraus kiekio kraujyje sąsajos

Kriterijus Rangų vidurkis

p Mann-Whitney U

Normos ribose Virš normos Suvartojamas vandens

kiekis 16,75 12,5 0,035 52,5

Pagal rangų vidurkių pasiskirstymą galima padaryti išvadą, kad tiems respondentams, kurie vartojo daugiau vandens, cukraus kiekis kraujyje išliko normos ribose, o tiems, kurie vartojo mažiau vandens – cukraus kiekis kraujyje padidėjo. Šis rangų vidurkių skirtumas yra statistiškai

reikšmingas (p<0,05). Kadangi hipotezė buvo tikrinama tik fizine veikla užsiimančių respondentų atžvilgiu, galima teigti, kad asmenų, sergančių antro tipo cukriniu diabetu, kuriems paskirta terapinė dieta ir kurie suvartoja daugiau vandens, cukraus kiekis kraujyje nepakito. Todėl hipotezę H3 galima atmesti.

H4:Asmenys, sergantys antro tipo cukriniu diabetu, anksčiau nei kiti asmenys susirgo

cukriniu diabetu kai jo seneliai sirgo cukriniu diabetu.

Šiam tyrimui išskiriami visi respondentai, kurie pažymėjo, kad bent viena iš jų šeimos narių sirgo cukriniu diabetu. Tada pasitelkiamas Kruskal-Wallis testas, kuris skirtas daugiau nei dviem populiacijoms, šiuo atveju giminystės ryšiams su šeimos nariu, kuris serga (sirgo) cukriniu diabetu. Kruskal-Wallis rezultatai pateikti 16 lentelėje.

16 lentelė. Respondentų šeimos nario, sergančio cukriniu diabetu, giminystės ryšio ir amžiaus,

kuomet respondentui diagnozuotas cukrinis diabetas, sąsajos

Kriterijus

Rangų vidurkis

p χ2

Mama Tėvas Brolis,

sesuo Seneliai Vaikai Amžius, kuomet buvo

diagnozuotas cukrinis diabetas

67,0 70,94 105,25 43,38 116,50 0,001 69,606

Iš 16 pateiktų Kruskal- Wallis testo rezultatų galima padaryti išvadą, kad jauniausiame amžiuje antro tipo cukrinis diabetas buvo diagnozuotas tiems respondentams, kurių šeimoje cukriniu diabetu serga (sirgo seneliai). Tuo tarpu vyriausio amžiaus susirgo tie respondentai, kurių šeimoje cukriniu diabetu serga vaikai. Šis rangų vidurkių skirtumas yra statistiškai reikšmingas (p<0,01). Todėl galima padaryti išvadą, kad asmenims, sergantiems antro tipo cukriniu diabetu, ši liga diagnozuota anksčiausiai (pagal pacientų amžių) tiems, kurių šeimoje cukriniu diabetu sirgo seneliai. Hipotezė pasitvirtino.

52 H5:Asmenys, sergantys antro tipo cukriniu diabetu, ir dažnai valgantys bulvių daugiau už

kitus turėjo kojų kraujagyslių komplikacijų.

Hipotezei tikrinti naudojamas Kruskal-Wallis kriterijus atskirų cukrinio diabeto komplikacijų atžvilgiu. Testo rezultatai pateikiami 17 lentelėje.

17 lentelė. Respondentų šeimos nario, sergančio cukriniu diabetu, suvalgytų bulvių kiekio ir

cukrinio diabeto sukeliamų komplikacijų sąsajos

Kriterijus

Rangų vidurkis

p χ2

Inkstų Akių Nervų. sist

Kraujag.

sist. Kojų Bulvių valgymo

dažnis 40,5 73,33 78,50 40,50 116,5 0,000 69,694

Pagal atlikto Kruskal-Wallis testo rezultatus, galima padaryti, kad tiems, kuriems daugiausia suvalgo bulvių, daugiausiai pasireiškia kojų kraujagyslių cukrinio diabeto komplikacijos. O tie, kurie bulves valgo rečiausiai, dažniausiai patiria inkstų ar kraujagyslių sistemos komplikacijas. Šis vertinimų rangų vidurkių skirtumas yra statistiškai reikšmingas (p<0,001). Todėl galima teigti, kad tie asmenys, sergantys antro tipo cukriniu diabetu, kurie savo racione vartoja daug bulvių, dažniau už kitus, kurie bulvių vartoja mažiau, patiria kojų kraujagyslių komplikacijas. Hipotezės H5 atmesti negalima.

53

Documenti correlati