• Non ci sono risultati.

Pusiausvyros platformos ,,Sigma balance pad“ rezultatų analizė

3. TYRIMO REZULTATAI

3.2. Pusiausvyros platformos ,,Sigma balance pad“ rezultatų analizė

Prieš ir po čiurnos sąnario bei blauzdos minkštųjų audinių mobilizaciją vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse pusiausvyros platforma ,,Sigma balance pad“ buvo vertinama 10 objektyvių rodiklių: maksimalus nuokrypis į kairę ir dešinę (cm), maksimalus nuokrypis pirmyn ir atgal (cm), vidutinis nuokrypis nuo X ir Y ašių (cm), vidutinis vaizdinio judėjimo greitis X ir Y ašyje (cm/s), vaizdinio ilgis (cm), vaizdinio plotas (cm2).

Įvertinus maksimalų nuokrypį į kairę prieš čiurnos sąnario bei blauzdos minkštųjų audinių mobilizaciją rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus tiriamųjų nuokrypio į kairę vidurkis buvo lygus -0,18±0,12 cm, o vidutinio amžiaus grupės vidurkis -0,17±0,10 cm.

Tiriamuosius įvertinus pakartotinai po mobilizacijos stebimas maksimalaus nuokrypio į kairę sumažėjimas vidutinio amžiaus grupėje, vidurkis sumažėjo iki -0,13±0,06 cm (p<0,05). Vyresnio amžiaus grupės maksimalaus nuokrypio į kairę vidurkis po mobilizacijos išliko panašus -0,18±0,11 cm, pokytis statistiškai nereikšmingas (p>0,05). Vidutinio ir vyresnio amžiaus grupių maksimalaus nuokrypio į kairę rezultatai prieš ir po mobilizaciją pateikti 18 paveiksle.

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje prieš mobilizaciją statistiškai reikšmingų skirtumų negauta (p>0,05). Po mobilizacijos maksimalaus nuokrypio į kairę rezultatai statistiškai reikšmingai skyrėsi, vidutinio amžiaus grupės maksimalus nuokrypis į kairę buvo mažesnis, lyginant su vyresnio amžiaus grupe (p<0,05).

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje, maksimalaus nuokrypio į kairę pokyčio vidurkis vidutinio amžiaus grupėje buvo 0,05±0,07 cm, vyresnio amžiaus grupėje 0,001±0,09 cm, pokyčio skirtumas statistiškai reikšmingas (p<0,05).

18 pav. Maksimalus nuokrypis į kairę prieš ir po mobilizacijos vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse (*- p<0,05)

Įvertinus maksimalų nuokrypį į dešinę prieš čiurnos sąnario bei blauzdos minkštųjų audinių mobilizaciją rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus grupės tiriamųjų maksimalaus nuokrypio į kairę vidurkis buvo 0,16±0,09 cm. Vidutinio amžiaus grupės maksimalaus nuokrypio į dešinę vidurkis buvo 0,16±0,15 cm.

Įvertinus pusiausvyrą pakartotinai po mobilizacijos vyresnio amžiaus grupės vidurkis sumažėjo iki 0,11±0,08 cm. Rezultatų pokytis statistiškai reikšmingas (p<0,05). Vidutinio amžiaus grupės maksimalaus nuokrypio į dešinę vidurkis po mobilizacijos išliko panašus - 0,14±0,10 cm. Rezultatų pokytis statistiškai nereikšmingas (p>0,05). Vidutinio ir vyresnio amžiaus grupių maksimalaus nukrypio į dešinę rezultatai prieš ir po mobilizacijos pateikti 19 paveiksle.

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje prieš ir po mobilizacijos statistiškai reikšmingų skirtumų negauta (p>0,05).

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje, maksimalaus nuokrypio į kairę statistiškai reikšmingo pokyčio vidurkių skirtumo neaptikta (p>0,05).

19 pav. Maksimalus nuokrypis į dešinę prieš ir po mobilizacijos vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse (*- p<0,05)

Įvertinus maksimalų nuokrypį atgal prieš čiurnos sąnarių bei blauzdos minkštųjų audinių mobilizaciją rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus tiriamųjų nuokrypio atgal vidurkis buvo -0,17±0,08 cm, o vidutinio amžiaus grupės vidurkis -0,17±0,11 cm.

Tiriamuosius įvertinus pakartotinai po mobilizacijos stebimas maksimalaus nuokrypio atgal psumažėjimas vidutinio amžiaus grupėje, vidurkis sumažėjo iki -0,13±0,06 cm. Rezultatų pokytis statistiškai reikšmingas (p<0,05). Vyresnio amžiaus grupėje maksimalaus nuokrypio atgal po mobilizacijos vidurkis išliko panašus -0,14±0,08 cm. Rezultatų pokytis statistiškai nereikšmingas (p>0,05). Vidutinio ir vyresnio amžiaus grupių maksimalaus nuokrypio atgal rezultatai prieš ir po mobilizaciją pateikti 20 paveiksle.

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje prieš ir po mobilizacijos statistiškai reikšmingų skirtumų negauta (p>0,05).

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje, maksimalaus nuokrypio atgal statistiškai reikšmingo pokyčio vidurkių skirtumo neaptikta (p>0,05).

20 pav. Maksimalus nuokrypis atgal prieš ir po mobilizacijos vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse (*- p<0,05)

Įvertinus maksimalų nuokrypį pirmyn prieš čiurnos sąnarių bei blauzdos minkštųjų audinių mobilizaciją rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus grupės maksimalaus nuokrypio pirmyn vidurkis buvo 0,28±0,19 cm, o vidutinio amžiaus grupės - 0,20±0,15 cm.

Tiriamuosius įvertinus pakartotinai po mobilizacijos, vyresnio amžiaus grupės maksimalaus nuokrypio pirmyn vidurkis išliko panašus – 0,27±0,19 cm. Vidutinio amžiaus grupės maksimalaus nuokrypio pirmyn vidurkis po mobilizacijos taip pat išliko panašus – 0,19±0,16 cm. Tiek vidutinio tiek vyresnio amžiaus grupės rezultatai prieš ir po mobilizacijos statistiškai reikšmingai nesiskyrė (p>0,05). Vidutinio ir vyresnio amžiaus grupių maksimalaus nuokrypio pirmyn rezultatai prieš ir po mobilizacijos pateikti 21 paveiksle.

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje prieš ir po mobilizacijos statistiškai reikšmingų skirtumų negauta (p>0,05).

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes, maksimalaus nuokrypio pirmyn statistiškai reikšmingo pokyčio vidurkių skirtumo neaptikta (p>0,05).

21 pav. Maksimalus nuokrypis pirmyn prieš ir po mobilizacijos vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse, (p>0,05)

Įvertinus vidutinį nuokrypį frontalioje plokštumoje prieš čiurnos sąnarių bei blauzdos minkštųjų mobilizaciją rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus grupės tiriamųjų vidutinio nuokrypio frontalioje plokštumoje vidurkis prieš mobilizaciją buvo -0,005±0,05 cm. Vidutinio amžiaus grupės vidutinio nuokrypio frontalioje plokštumoje vidurkis prieš mobilizaciją buvo -0,002±0,03 cm.

Įvertinus vyresnio amžiaus grupės vidutinį nuokrypį frontalioje plokštumoje po čiurnos sąnarių mobilizacijos rezultatų vidurkis sumažėjo iki -0,03±0,05 cm. Rezultatų pokytis statistiškai reikšmingas (p<0,05). Vidutinio amžiaus vidutinio nuokrypio frontalioje plokštumoje vidurkis išliko panašus - 0,002 ±0,03 cm. Rezultatų pokytis statistiškai nereikšmingas (p>0,05). Vidutinio ir vyresnio amžiaus grupių vidutinio nuokrypio frontalioje plokštumoje rezultatai prieš ir po mobilizacijos pateikti 22 paveiksle.

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje prieš mobilizaciją, statistiškai reikšmingų skirtumų negauta (p>0,05). Po čiurnos sąnarių mobilizacijos vidutinio amžiaus grupės maksimalaus nuokrypio frontalioje plokštumoje vidurkis buvo statistiškai reikšmingai mažesnis lyginant su vyresnio amžiaus grupės vidurkiu (p<0,05).

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje, gauti statistiškai reikšmingi maksimalaus nuokrypio frontalioje plokštumoje pokyčio vidurkių skirtumai. Vidutinio amžiaus grupės maksimalaus nuokrypio frontalioje plokštumoje pokyčio vidurkis 0,004±0,04 cm, o tai yra reikšmingai mažiau, lyginant su vyresnio amžiaus grupės pokyčio vidurkiu –0,022±0,06 cm (p<0,05).

22 pav. Vidutinis nuokrypis frontalioje plokštumoje prieš ir po mobilizacijos vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse (*- p<0,05)

Įvertinus vidutinį nuokrypį sagitalioje plokštumoje prieš čiurnos sąnarių bei blauzdos minkštųjų audinių mobilizaciją rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus grupės nuokrypio sagitalioje plokštumoje vidurkis buvo lygus 0,02±0,06 cm, o vidutinio amžiaus grupės vidurkis 0,01±0,04 cm.

Tiriamuosius įvertinus pakartotinai po mobilizacijos, vyresnio amžiaus grupėje vidutinio nuokrypio sagitalioje plokštumoje vidurkis statistiškai reikšmingai nesiskyrė ir išliko panašus 0,02±0,07 cm (p>0,05). Vidutinio amžiaus grupės vidutinio nuokrypio sagitalioje plokštumoje vidurkis po mobilizacijos taip pat išliko panašus ir statistiškai reikšmingai nesiskyrė 0,01±0,05 cm. Vidutinio ir vyresnio amžiaus grupės vidutinio nuokrypio sagitalioje plokštumoje rezultatai prieš ir po mobilizacijos pateikti 23 paveiksle.

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje prieš ir po mobilizacijos statistiškai reikšmingų skirtumų negauta (p>0,05).

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupių maksimalaus nuokrypio sagitalioje plokštumoje skirtumus statistiškai reikšmingo pokyčio vidurkių skirtumo neaptikta (p>0,05).

23 pav. Vidutinis nuokrypis sagitalioje plokštumoje prieš ir po mobilizacijos vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse (p>0,05)

Įvertinus vidutinį vaizdinio judėjimo greitį frontalioje plokštumoje prieš čiurnos sąnario mobilizaciją rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus grupės vidutinio vaizdinio judėjimo greičio frontalioje plokštumoje vidurkis buvo 0,12±0,06 cm/s, o vidutinio amžiaus grupės vidurkis 0,11±0,07 cm/s.

Tiriamuosius įvertinus pakartotinai po mobilizacijos, vyresnio amžiaus grupės vidutinis vaizdinio judėjimo greičio frontalioje plokštumoje vidurkis sumažėjo iki 0,09±0,05 cm/s. Rezultatų pokytis statistiškai reikšmingas (p<0,05). Vidutinio amžiaus grupės vidutinio vaizdinio judėjimo greičio frontalioje plokštumoje vidurkis po čiurnos mobilizacijos sumažėjo iki 0,09±0,06 cm/s. Rezultatų pokytis statistiškai reikšmingas (p<0,05). Vidutinio ir vyresnio amžiaus grupių vidutinio vaizdinio judėjimo greičio frontalioje plokštumoje rezultatai pateikti 24 paveiksle.

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje prieš ir po mobilizacijos statistiškai reikšmingų skirtumų negauta (p>0,05).

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje, statistiškai reikšmingų vidurkių pokyčio skirtumų negauta (p>0,05).

24 pav. Vidutinis vaizdinio judėjimo greitis frontalioje plokštumoje prieš ir po mobilizacijos vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse (*- p<0,05)

Įvertinus vidutinį vaizdinio judėjimo greitį sagitalioje plokštumoje prieš čiurnos sąnario mobilizaciją rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus grupės vidurkis buvo 0,13±0,07 cm/s, o vidutinio amžiaus grupės vidurkis 0,11±0,06 cm/s.

Tiriamuosius įvertinus pakartotinai po mobilizacijos, vyresnio amžiaus grupės vidutinio vaizdinio judėjimo greičio sagitalioje plokštumoje vidurkis sumažėjo iki 0,11±0,07 cm/s. Rezultatų pokytis statistiškai reikšmingas (p<0,05). Vidutinio amžiaus grupės vidutinio vaizdinio judėjimo greičio sagitalioje plokštumoje vidurkis po mobilizacijos buvo lygus 0,10±0,05 cm/s. Rezultatų pokytis statistiškai nereikšmingas (p>0,05). Vidutinio ir vyresnio amžiaus grupių vidutinio vaizdinio judėjimo geričio sagitalioje plokštumoje rezultatai prieš ir po mobilizacijos pateikti 25 paveiksle.

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje statistiškai reikšmingų skirtumų negauta (p>0,05).

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje prieš ir po mobilizacijos, statistiškai reikšmingų vidurkių pokyčio skirtumų negauta (p>0,05).

25 pav. Vidutinis vaizdinio judėjimo greitis sagitalioje plokštumoje prieš ir po mobilizacijos vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse (*- p<0,05)

Įvertinus vaizdinio ilgį prieš čiurnos sąnarių bei blauzdos minkštųjų audinių mobilizaciją rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus grupės vaizdinio ilgio vidurkis buvo lygus 8,23±3,01 cm, o vidutinio amžiaus grupės vidurkis 7,19±3,08 cm.

Tiriamuosius įvertinus pakartotinai po mobilizacijos, vyresnio amžiaus grupės vaizdinio ilgio vidurkis sumažėjo iki 7,46±3,49 cm. Rezultatų pokytis statistiškai reikšmingas (p<0,05). Vidutinio amžiaus grupės vaizdinio ilgio vidurkis po mobilizacijos sumažėjo iki 6,72±2,78 cm, tačiau pokytis buvo statistiškai nereikšmingas (p>0,05). Vidutinio ir vyresnio amžiaus grupės vaizdinio ilgio rezultatai prieš ir po mobilizacijos pateikti 26 paveiksle.

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje prieš ir po mobilizacijos statistiškai reikšmingų skirtumų negauta (p>0,05).

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje, statistiškai reikšmingų vidurkių pokyčio skirtumų negauta (p>0,05).

26 pav. Vaizdinio ilgis prieš ir po mobilizaciją vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse (*- p<0,05)

Įvertinus vaizdinio plotą prieš čiurnos sąnarių bei blauzdos minkštųjų audinių mobilizaciją rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus grupės vaizdinio ploto vidurkis buvo 0,17±0,16 cm. Vidutinio amžiaus grupės vaizdinio ploto vidurkis prieš mobilizaciją buvo 0,16±0,18 cm.

Įvertinus pakartotinai po čiurnos sąnarių ir blauzdos minkštųjų audinių mobilizacijos vyresnio amžiaus grupės vidurkis sumažėjo iki 0,14±0,18. Rezultatų pokytis statistiškai reikšmingas (p<0,05). Vidutinio amžiaus grupės vaizdinio ploto vidurkis įvertinus po mobilizacijos sumažėjo iki 0,10±0,12 cm. Rezultatų skirtumas statistiškai reikšmingas (p<0,05). Vidutinio ir vyresnio amžiaus grupės vaizdinio ploto rezultatai prieš ir po mobilizacijos pateikti 27 paveiksle.

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje prieš ir po mobilizacijos statistiškai reikšmingų skirtumų negauta (p>0,05).

Lyginant vyresnio ir vidutinio amžiaus grupes tarpusavyje, statistiškai reikšmingų vaizdinio ploto vidurkių pokyčio skirtumo neaptikta (p>0,05).

27 pav. Vaizdinio plotas prieš ir po mobilizacijos vidutinio ir vyresnio amžiaus grupėse, skirtumai statistiškai reikšmingi (*- p<0,05)

Documenti correlati